Globurile de Aur

Cine a plecat acasa cu un trofeu “Golden Globes”

golden-globes-2014

      Mai multe generaţii din ceea ce este mai preţuit la Hollywood au participat la ceremonia celei de a 71-a ediţii a “Golden Globes”, de la Beverly Hilton din Los Angeles. Seara, organizată de Asociaţia Presei Străine la Hollywood, a debutat cu tradiţionalul foc de artificii al glumelor prezentatoarelor ceremoniei, actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler. Una dintre cele mai apreciate dintre ele a fost legată de filmul “Gravity”, în care George Clooney şi Sandra Bullock joacă rolul unor astronauţi plutind în derivă în spaţiu. “Gravity este istoria lui George Clooney care preferă să plece în derivă în spaţiu decât să petreacă fie şi un minut cu o femeie de vârsta lui”, l-a ironizat Tina Fey, stârnind hohote de râs.

Anul acesta la “Golden Globes” au triumfat filmele care au prezentat poveşti adevărate, precum “American Hustle” (“Ţeapă în stil american”) de David O’Russell, pentru cea mai bună comedie, inspirat de scandalul Abscam, o investigaţie asupra corupţiei publice din SUA în anii 70-80, care a dus la condamnarea mai multor politicieni de vârf. Pe atunci FBI-ul i-a atras pe politicienii corupţi într-o afacere care implica un şeic ficţional din Orientul Mijlociu, care cerea azil în SUA. Operaţiunea este un fel de versiune sprijinită de FBI a clasicei escrocherii prin e-mail cu „prinţul nigerian”, în care un membru al casei regale cere ajutor pentru a transfera bani în afara ţării. Irving Rosenfeld, un escroc specializat în furturi de artă, şi Richie DiMaso, un agent FBI, vor fi minţile din spatele întregii operaţiuni. „American Hustle” s-a impus duminică la cea de a 71-a ediţie a “Golden Globes” cu trei recompense: “cea mai bună comedie”, şi premiile de interpretare pentru cele două actriţe, Jennifer Lawrence, cea mai buna actrita in rol secundar, şi Amy Adams, cea mai bună actriţă de comedie.
Jeremy Renner îl interpretează pe Carmine Polito, un politician vehement şi oportunist din New Jersey, care se trezeşte prins ca într-un cleşte între escroci şi agenţii federali. Imprevizibila soţie a lui Irving, Rosalyn (Jennifer Lawrence), ar putea fi cea care adaugă picătura care va duce la prăbuşirea întregului edificiu. Ca şi celelalte două filme ale lui David O. Russell, “American Hustle” defineşte un gen de film în care este vorba despre iubire, remodelare şi supravieţuire sau “cel mai bun film dramatic”.

“12 ani de sclavie” de Steve McQueen, inspirat de autobiografia lui Solomon Northup, talentatul violonist de culoare, răpit şi constrâns de a lucra pe câmpurile din Louisiana. Filmul “12 ani de sclavie” este inspirat şi el din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supravieţuire şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (interpretat de Chiwetel Ejiofor), un negru care pune preţ pe libertate, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de Brad Pitt.
“12 ani de sclavie” a primit “Premiul pentru cea mai bună dramă”. Steve McQueen i-a mulţumit producătorului Brad Pitt şi companiei sale, Plan B, “fără care acest film n-ar fi fost făcut niciodată”.

Tot o poveste adevărată este şi cea din “Lupul de pe Wall Street”, în regia lui Martin Scorsese, despre ascensiunea şi declinul lui Jordan Belfort.

Adevăratul Belfort a făcut şi a risipit o avere, strângând milioane de dolari pe spinarea oamenilor creduli care voiau să se îmbogăţească peste noapte.

A pierdut totul după ce a fost arestat pentru fraudă. După 22 de luni de închisoare, s-a reinventat ca autor de discursuri motivaţionale, însă în ochii publicului american nu şi-a ispăşit pe deplin pedeapsa pentru că nu şi-a despăgubit în totalitate victimele.
Memoriile sale, descrise de DiCaprio drept „candide şi oneste”, au fost publicate în 2008. Atunci, cartea despre excesele şi lumea de pe Wall Street, din anii 90, a ajuns un bestseller şi i-a făcut pe Leonardo DiCaprio şi pe Brad Pitt să se lupte pentru drepturile de ecranizare.

“DiCaprio ar trebui să se drogheze până se împiedică asemenea unui idiot şi până vorbeşte prostii”, a fost unul dintre primele sfaturi pe care Jordan Belfort i le-a dat actorului de la Hollywood.

Jordan Belfort, acum în vârstă de 52 de ani, era deja multimilionar la vârsta de 20 de ani. S-a prăbuşit cu elicopterul personal în curtea din spatele vilei sale, pilotând cu un singur ochi, pentru că era atât de drogat încât vedea dublu.

O altă poveste adevărată a inspirat şi “Dallas Buyers Club”, în regia lui Jean-Marc Vallée şi scenografia lui John Paino. O poveste personală despre viaţa însăşi, care atinge inima tuturor. Ron Woodroof, texan, electrician şi cowboy, interpretat de Matthew McConaughey, descoperă că este seropozitiv şi că mai are o lună de trăit. Ron nu acceptă sentinţa de moarte. Disperarea îl împinge în Mexic, unde află că este posibil de a se vindeca printr-o terapie alternativă. El îşi găseşte un aliat în transsexualul Rayon, interpretat magistral de Jared Leto. Împreună descoperă dorinţa de a trăi şi se lansează într-o spectaculoasă întreprindere comercială, sfidând comunitatea medicală şi ştiinţifică.

Jennifer Lawrence, care a apărut într-o rochie albă şi fardată cu un ruj intens, a mai obţinut un “Glob de Aur” anul trecut, “Cea mai bună actriţă”, pentru “Happiness Therapy”, semnat tot de Russell.

Amy Adams, 39 de ani, aflată la a cincea nominalizare, i-a mulţumit lui Russell pentru rolurile extraordinare de femei pe care le-a scris.

David O. Russell, în schimb, a trebuit să se resemneze că trofeul pentru “cea mai bună regie” a mers către mexicanul Alfonso Cuaron pentru thrillerul spaţial “Gravity”.

Trofeul pentru cel mai bun actor în rol de comedie a mers către Leonardo DiCaprio pentru “Lupul de pe Wall Street”.
Leonardo DiCaprio a obţinut al doilea Glob de Aur din cariera sa pentru rolul acelui Caligula al timpurilor moderne din “Le loup de Wall Street” de Martin Scorsese, o imagine halucinantă a situaţiei financiare a anilor 90. “Este o onoare incredibilă. Nici nu m-aş fi gândit că voi obţine un Glob de Aur într-o comedie, a declarat actorul de 39 de ani. Trebuie să-i mulţumesc lui Martin Scorsese. Am crescut într-o generaţie care a fost influenţată de munca sa. Îi mulţumesc că m-a convins să risc să fac acest film”.

Trofeul pentru cea mai bună actriţă de dramă a mers la australianca Cate Blanchett pentru interpretarea remarcabilă a unei femei aflate la graniţa nebuniei din “Blue Jasmine” de Woody Allen. Sculpturală într-o rochie-furou din dantelă neagră, actriţa de 44 de ani i-a mulţumit regizorului “pentru că m-a ales în locul altor femei extraordinare care se află în sală în această seară”.
Cel mai bun interpret al unui rol principal într-o dramă a fost declarat Matthew McConaughey, iar Jared Leto a primit premiul pentru rol secundar, pentru rolurile bolnavilor de SIDA care luptă împotriva morţii în “Dallas Buyers Club”.

Matthew McConaughey a amintit că proiectul, realizat de Jean-Marc Vallée, a fost respins de 86 de ori. “Nimeni nu voia să dea un nici măcar un bănuţ”.

Şansele Franţei s-au spulberat. “La vie d Adèle” de Abdellatif Kechiche n-a reuşit să se impună în faţa peliculei “La Grande Bellezza” de Paolo Sorrentino, care a fost considerat cel mai bun film străin.

“La Grande Bellezza” a triumfat recent şi la Oscarurile europene de la Berlin. În “La Grande Bellezza” sunt poveşti despre doamne din înalta societate, parveniţi, oameni politici, criminali, jurnalişti, actori, nobili decadenţi, înalţi prelaţi, artişti şi intelectuali, adevăraţi sau presupuşi, care-şi petrec viaţa într-o lume excentrică şi mondenă, în palate vechi, în vile şi pe terasele cele mai frumoase ale oraşului Roma. Jep Gambardella, un dandy de 65 de ani, scriitor şi jurnalist, snob, cu ochii mai tot timpul înecaţi în gin tonic, cu o atitudine cinică, asistă deprimat la această defilare a umanităţii, de pe terasa apartamentului său care domină Colosseum-ul. El se joacă cu comedia neantului şi visează că va începe să scrie, aducându-şi aminte de o dragoste din tinereţe, păstrându-şi întotdeauna ironia. În pelicula lui Sorrentino, Roma apare ca o adevărată Divă, în toată splendoarea sa.
“La Grande Belezza” este un fel de “La dolce vita” al celui de al treilea mileniu. Sorrentino povesteşte despre o epocă veche, care încă nu a dispărut. Este un film frumos, cu stil, care te învăluie.

“Mulţumesc Italiei”, a spus Paolo Sorrentino la primirea premiului, profund impresionat.

Spike Jonze, versatilul regizor, aclamat în “Being John Malkovich” şi “Hoţul de orhidee”, a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru filmul “Her”. Theodore, un solitar al inimilor sfărâmate, informatician, care câştigă din a compune scrisori personale pentru alţii, achiziţionează un sistem informatic proiectat pentru a satisface exigenţele posesorului. Un rol de multe stele, interpretat de Joaquin Phoenix. Numele vocii sistemului operativ, Samantha, plin de sensibilitate, profunzime şi inteligenţă, este Scarlett Johansson. Între cei doi izbucneşte o adevărată poveste de dragoste.

“Disney” a câştigat un “Glob de Aur pentru animaţie” cu “Frozen”.

Bono, emblematicul cântăreţ de la “U2”, a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun cântec, “Ordinary Love”, din “Mandela, drumul lung către libertate”. Bono şi muzicienii grupului “The Edge” au creat un moment de emoţie declarând: “Am lucrat cu Nelson Mandela încă de la primul concert împotriva apartheidului, în anii 70, deci acest cântec este rodul a 35 de ani de carieră… Acest om ne-a schimbat vieţile”.

Cu toată grija votanţilor ca toată lumea să plece acasă mulţumită, „Inside Llewyn Davis”, care a avut trei nominalizări, a rămas pe dinafară, confirmând temerile unora că va fi cel mai năpăstuit film al sezonului de premii.

N-a fost recompensat nici măcar pentru melodia „Please Mr. Kennedy”, dar te pui cu corectitudinea politică?

Un Premiul special pentru întreaga carieră, Premiul “Cecil B. DeMille”, i-a fost acordat lui Woody Allen, absent, ca întotdeauna, de la ceremonie. Diane Keaton a vorbit în numele lui şi a amintit locul extraordinar pe care îl au femeile în opera maestrului: “Femeile lui Woody (…) luptă, iubesc, domină, sunt amuzante… Ele sunt, în final, marca operei Woody Allen”.
“Nu este nimeni mai demn decât Woody Allen pentru acest premiu”, mărturisea Theo Kingma, preşedinte HFPA. Regizorul în vârstă de 77 de ani şi 58 de carieră, cu un număr impresionant de filme aplaudate în întreaga lume, a mai obţinut în 2012 un Oscar pentru cea mai bună regie pentru “Midnight in Paris”. În ultimii cinci ani, premiul pentru întreaga carieră a mers către Jodie Foster, Morgan Freeman, Robert De Niro, Martin Scorsese şi Steven Spielberg.

În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, marii câştigători ai serii au fost serialul-cult “Breaking Bad”, considerat cel mai bun serial dramatic, iar Bryan Cranston a fost premiat drept cel mai bun actor, şi “Behind the Candelabra” (“Viaţa mea cu Liberace”), de Steven Soderbergh, declarat cel mai bun film de televiziune. Michael Douglas a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din acelaşi film, care îi adusese deja un Premiu “Emmy”. El a ţinut să-l salute pe partenerul său de ecran, Matt Damon, “actorul cel mai curajos şi cel mai talentat cu care am lucrat”. “Breaking Bad”, aflat la cea de a treia candidatură, este povestea unui profesor de chimie care devine traficant de narcotice.

O surpriză, comedia muzicală “Brooklyn Nine-Nine”, serialul cu un improbabil detectiv din poliţia newyorkeză.

Dacă la categoriile de lungmetraj bătrânii au fost uitaţi, premiile pentru producţiile de televiziune i-au adus pe scenă pe Jacqueline Bisset în “Dancing on the Edge” – aflată la primul “Glob de Aur”, şi pe Jon Voight, în “Ray Donovan”. „I know you all…”, a spus acesta când a urcat pe scenă pentru al patrulea său Glob de Aur.

„Breaking Bad”, „Behind the Candelabra” şi „Brooklyn Nine-Nine” au fost vedetele premiilor de televiziune, unde Robin Wright a primit primul ei “Glob de Aur”, pentru pelicula “House of Cards”. La fel, Amy Poehler, care a prezentat pentru a doua oară gala alături de Tina Fey, a fost premiată pentru rolul din “Parks and Recreation”.

“Hollywood Foreign Press Association” (HFPA), “Globurile de Aur” anunţă adesea, prin personalităţile şi filmele premiate, recompensele decernate la ceremonia Oscarurilor.

Considerată a doua cea mai importantă ceremonie prestigioasă a anului, după Oscar, Gala “Globurilor de Aur” este o manifestare ultramediatizată în care studiourile trebuie să-şi prezinte filmele şi starurile. Diferenţele sunt însă apreciabile. În timp ce “Academy Awards” numără peste 6.000 de membri, în primul rând profesionişti ai ecranului, “Asociaţia Presei Străine” de la Hollywood nu are decât 90, toţi jurnalişti.
Diferă şi criteriile de selecţie. La “Globurile de Aur” se face distincţia între comedie şi dramă, ceea ce permite multiplicarea nominalizărilor. Astfel, de exemplu, ultimul film al lui Martin Scorsese, “The Wolf of Wall Street”, concurează pentru două statuete la secţiunea comedie: cel mai bun film şi cel mai bun actor, ceea ce îi va permite poate lui Leonardo DiCaprio să plece cu un trofeu.

Alte stiri :

Legatura dintre vise si psihologie

Romanul care a invadat Marea Britanie a fost concediat

Andreea Marin este insarcinata!

Top Filme de Dragoste

 

Alte recomandari

Citate celebre despre Iubire ! pentru ziua indragostitilor

Sfaturi pentru un “Valentine`s Day” perfect

Boboteaza 6 ianuarie

Sms-uri de Valentine`s Day in engleza

Reclame

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: